چالشهای دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی برای برگزاری کلاسهای مجازی
چالشهای دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی برای برگزاری کلاسهای مجازی
پاندمی کرونا دانشگاههای 188 کشور جهان را به تعطیلی کشانده و یا باعث ایجاد تغییرات جدی در سیستم آموزش عالی آنها شده است. با تعطیل شدن دانشگاه و عدم امکان ارائه آموزش حضوری، دانشگاههای جهان امکان ادامه فعالیتهای عادی خود را در زمینه های مختلف از دست دادند و ضرورت ادامه آموزش و پژوهش هریک از این موسسات را برآن داشت که راه حل های جایگزین را بررسی کرده و مورد استفاده قرار دهند. دانشگاههای کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نبوده و به طور مشابه با مشکلاتی که سایر دانشگاههای جهان مواجه هستند، روبرو هستیم. به طور کلی آنچه که مشهود است، حرکت سریع دانشگاهها به سمت آموزش مجازی و استفاده از امکانات آموزش و مدیریت از راه دور است. خوشبختانه فناوری این امکان را به دانشگاهها داده است که ارزانتر و گسترده تر از هر زمان دیگری نسبت به این تغییر اقدام کنند. تغییری که در شرایطی خارج از بحران به کندی و با تردید در حال اتفاق بود.
چالشهای عمده دانشگاهها در دوران پاندمی کرونا
آموزش: کلاسیک ترین و گسترده ترین شیوه آموزش عالی در جهان، آموزش حضوری است که اکنون تا حد زیادی متوقف شده است. این قضیه برای آموزشهای عملی و کارگاهی به مراتب جدی تر است. نکته مهم در این زمینه دسترسی تمام دانشجویان به اینترنت و امکانات نرم افزاری و سخت افزاری مورد نیاز برای فراگیری و تحصیل است. از مهمترین چالشهای این بخش میتوان به نبود انگیزه کافی در بین دانشجویان برای شرکت فعال درکلاسهای مجازی، پشتیبانی نامناسب سامانه آموزش مجازی، نبود محتوای آموزشی مناسب و وجود مشکلات سخت افزاری مانند سرعت اینترنت، قطعی شبکه و دسترسی به کامپیوتر و تبلت شخصی اشاره کرد.
در زمینه دروس عملی و کارگاهی این چالش جدی تر بوده و در برخی موارد ارائه این دروس به صورت غیرحضوری امکان پذیر نمیباشد. دانشگاهها و موسسات برای مقابله با این چالش، غالبا از ترکیبی از روشهای زیر استفاده نموده اند.
الف) ارائه آزمایشگاهها بصورت مجازی توسط نرم افزارهای شبیه ساز
ب) انجام آزمایش توسط مدرس در محل آزمایشگاه و قرار دادن ویدیوی ضبط شده آن در اختیار دانشجویان
ج) در برخی موارد، برگزاری کارگاه های با جمعیت کم و رعایت پروتکل های بهداشتی
پژوهش: پژوهشهای میدانی و آزمایشگاهی تا حد زیادی دستخوش تغییرات شده است. بعضی متوقف شده و بعضی به کندی پیش می روند. مهمترین چالش این بخش را میتوان تحقق منابع مالی مورد نیاز عنوان نمود.
ارزیابی: امتحانات و نظامهای ارزیابی دانشگاهی، همگی دستخوش تغییرات شده اند. مهم ترین مسئله در این زمینه یافتن شیوه های جایگزین ارزیابی و یا اتخاذ تصمیمات صحیح با کمترین میزان آسیب است.
منابع و مراجع:
[1] همایش ملی تبادل تجربیات دانشگاهها و مراکز آموزش عالی در اجرای آموزش الکترونیکی در بحران کووید۱۹، 23-21 مرداد 1399 دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
[2] آموزش عالی در دوران 19COVID بررسی اجمالی اقدامات و تصمیمات دانشگاههای مختلف جهان در مواجهه با پاندمی کرونا (COVID-19) مرکز همکاریهای علمی بین المللی دانشگاه صنعتی اصفهان